Acest algoritm descoperă dacă ești deprimat în funcție de ce postezi pe Instagram

de: George Stanciu
08 08. 2017

Un nou algoritm ar putea descoperi dacă ești deprimat chiar înainte ca tu să-ți dai seama, în funcție de postările tale de pe Instagram.

Un nou studiu arată că un algoritm care îți analizează fotografiile de pe Instagram poate descoperi dacă ești deprimat. În combinație cu alte tehnologii, care pot detecta depresia în funcție de tonul vocii, în funcție de timpul pe care îl petreci în diverse locuri sau în funcție de ce spui în mesaje, algoritmul ar putea fi folosit pentru a-i ajuta pe pacienți să-și dea seama că trebuie să meargă la medic.

Algoritmul de învățare automată a obținut rezultate corecte în 70% din situații, în timp ce o meta-analiză a studiilor arată că doctorii au identificat pacienții cu depresie în doar 42% din cazuri.

”Cred că, la un moment dat, vom putea descoperi factori de risc în comportamentul oamenilor fără să le punem întrebări”, arată Cristopher Danforth, profesor la University of Vermont și coautor al studiului.

În cadrul studiului, echipa a creat un algoritm care se uită la diverse aspecte ale unei postări de pe Instagram, cum ar fi numărul de persoane. Algoritmul a fost antrenat cu postări de la oameni diagnosticați cu depresie, acestea fiind comparate cu postări de la oameni care nu aveau depresie. Apoi, folosind un nou grup de postări, algoritmul trebuia să descopere cine este deprimat, arată fastcompany.com.

Persoanele deprimate erau mai predispuse la a posta fotografii ceva mai întunecate și cu o tentă de culoare albastră, în timp ce persoanele fără depresie postau imagini cu grupuri mai mari de oameni. Cei deprimați foloseau mai rar filtrele și aveau mai puține like-uri (deși aveau mai multe comentarii). Analizând retroactiv istoricul postărilor, tehnologia a fost capabilă să detecteze depresia înainte de diagnostic.

Deși studiul a fost efectuat doar pe 166 de utilizatori, autorii acestuia speră că acesta poate fi repetat la scară mai largă, urmând ca tehnologia să fie dezvoltată. Danforth speră că o asemenea unealtă ar putea fi creată și pentru a-i descoperi pe cei cu tendințe de suicid.